torsdag 19 maj 2011

MUF Stockholm Summercamp 2011



MUF Stockholm bjuder in Dig till årets största, trevligaste och troligtvis också soligaste utbildning. Summercamp hålls traditionsenligt en gång om året och brukar locka nästintill hundrafemtio deltagare. I år satsar vi på att ha bättre talare, soligare väder, trevligare stämning och fler deltagare än vi någonsin haft förut.

Utbildningen hålls fredag-söndag 12-14 augusti i Fiskeboda. Abonnerade bussar avgår vid 13:00 fredagen den 12/8 från Stockholm central och vi beräknar att vara tillbaks i Stockholm vid 16:00 söndagen den 14/8.

Anmälningskostnaden är 450 kronor för medlemmar i MUF Stockholm och 550 kronor för medlemmar i andra MUF-distrikt. I avgiften ingår boende och mat för hela helgen, resan från och till Stockholm samt en storslagen bankett på lördagen. Sista anmälningsdag är 1 juli.

Tre utbildningsgrupper kommer att finnas att välja bland: ny, veteran och spets.

Ny – Särskilt lämpad för dig som är relativt ny i Moderata Ungdomsförbundet och varit medlem i mindre än 6 månader. Fokus ligger på grunderna i Moderaternas politik och ideologi samt på praktiska ämnen som kampanjteknik och retorik.

Veteran – Gruppen för dig som har koll på grunderna men vill fördjupa dina politiska kunskaper. De flesta talarna är aktiva inom partiet, men gruppen får också lyssna till inspirerande talare som inte huvudsakligen arbetar politiskt. Passet innehåller också workshops som uppmanar deltagarna till aktivt deltagande och kritiskt tänkande.

Spets – Ett fåtal erfarna deltagare kommer att ges möjlighet att delta i spetsgruppen. Talare från såväl inom som utom politiken kommer att prata om ämnen som Moderaterna historiskt sett åtnjutit ett svagt väljarstöd inom och om hur vi kan stärka våra positioner inom dessa ämnen. Fokus kommer att ligga på politisk utveckling, diskussion och kritiskt tänkande. Platserna i gruppen, som endast riktar sig till erfarna medlemmar i MUF Stockholm, är begränsade och de deltagare som ej antas placeras automatiskt i veterangruppen.

Under lördagen kommer 2 gemensamma talarpass, med två välkända talare, att hållas för samtliga deltagare.

Anmälan sker via länken nedan:
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGFCMTdaT2lhTzB1eUNCNTdteW1CY3c6MQ

Frågor kring utbildningen riktas till Manne Bergström, utbildningsansvarig MUF Stockholm:
Manne.bergstrom@moderat.se

Frågor kring anmälningsförfarande och betalning riktas till Rickard Blomstrand, ombudsman MUF Stockholm:
Rickard.blomstrand@moderat.se

onsdag 11 maj 2011

Sista anmälningsdag till vårutbildningen



Idag är det sista chansen att anmäla sig till vårutbildningen den 21:a augusti. In och anmäl dig till dagen + banketten innan klockan 00:00 ikväll.

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHU0NVhYUkQxR2M3emExRURJUG5mcWc6MQ

Fy fan vad vi är bra!

Igår släpptes dokumentären med namnet "Fy fan vad vi är bra". Den är gjord av Martin Borgs och handlar om hur kvalitén ser ut i Svenska gymnasieskolor. Den 45 minuter långa dokumentären tar upp olika exempel på skolor runt om i Sverige som antingen är riktigt bra eller rent utsagt riktigt kassa.

En av de saker som diskuteras fram är att lärarna har en stor betydelse för hur bra det kommer gå för eleverna. Höjd lärarstatus! föreslås det. Detta är förmodligen helt riktigt. Jag har en hel del vänner som gärna hade velat bli lärare, men på grund av den låga lönen och att det inte går att ha en karriärskurva, dras många från att undervisa och väljer att jobba med någonting annat. Men hur höjer vi då lärarstatusen i Sverige?

Det finns en rad åtgärder man skulle kunna göra för att lärare ska bli mer respekterade idag. Att kunna ge bra lärare högre löner, skulle öka incitamenten för att anstränga sig lite mer. Flit ska löna sig. Tyvärr finns det som bekant inte obegränsat med resurser, att alla lärare ska få dubblad lön är inte rimligt för en ansvarsfull ekonomi i dagsläget. Däremot borde vi se till att skolor i så stor utsträckning som möjligt ökar lärarnas löner.

I en av de enligt dokumentären bästa skolorna, Internationella Kunskapsgymnasiet i Liljeholmen, har de börjat med att utvärdera sina lärare. Detta är ett oerhört bra sätt som får lärare att vilja leverera för att inte riskera dåliga omdömen. Däremot poängteras det att sådana utvärderingar är utvecklande om de används i ett utvecklande syfte och inte för att sätta dit någon. Tas de konstruktivt kan lärarkåren upptäcka hur eleverna tar emot deras metoder, och om skon klämmer någonstans, kan man i bästa fall gör om skon en aning.

En tredje åtgärd mot låg lärarstatus är att tillsätta fler yrkestitlar. Att som ny-examinerad 25-åring veta att man troligtvis kommer befinna sig på exakt samma plats om 40 år när det är dags för pension, är nästintill sorgligt. Att kunna avancera för att få nya ansvarsområden, nya erfarenheter och för att nå nya höjder, är något som finns inom de flesta andra yrkesval, och borde således tillämpas hos lärare också.

Tänk på den dagen då samtliga lärare med stolthet kan säga: Fy fan vad vi är bra!